top of page

Katter och allergi

Som de flesta vet så pratar man ju ofta om sibiriska katter och deras "allergivänlighet". Varför jag sätter ordet inom citationstecken förtjänar ett eget inlägg/sida känner jag.


Det jag vill prata om nu är KATTER som är allergiska.


Shiraz började redan som 1åring få problem, först var det envisa öroninflammationer som krävde speciella mediciner. Vi gjorde en fodereleminering** som inte gav resultat och vi fick order om att bada henne med ett speciellt schampoo för att se om det hjälpte osv.


Vi höll på fram och tillbaka med detta i månader och ibland blev hon lite bättre och ibland sämre. Så vi bokade en tid för hudutredning på Södra Djursjukhuset Evidensia och fick göra en ny fodereleminering som denna gång gjorde henne sämre. Under denna period hade hon även tratt så hon var extra ynklig. Samtidigt fick hon en dos bravecto för att utesluta eventuella parasiter som exempelvis demodex, skabb osv.


När vi kände att det inte var fodret som var fel så stod vi nu inför att antingen ta ett blodprov och titta på eventuella antikroppar eller ett pricktest. Pricktest är dyrare men lite säkrare enligt vad jag fått höra.


Pricktestet bokades och det visade sej direkt att hon var allergisk mot damm och förrådskvalster (3st totalt) och hade en svag reaktion på ull.


För att "bota" (man kan behandla men inte permanent bota) allergin så valde vi att låta framställa ett vaccin för hyposensibilisering som hon kommer få en gång i månaden i resten av sitt liv.


Det tar överlagt minst 1 år innan man ser någon effekt och vi börjar närma oss halvåret nu.


Så vi kämpar på, för att Shiraz ska få ett värdigt och klådfritt liv. 💖


Bilden är ifrån pricktestet, hon är sederad och rakad eftersom de behöver se om hon reagerar på ämnen de injicerar.Comments


Recent Posts
bottom of page