top of page

Men allergivänligheten då?
Jag blir alltid skeptisk om någon kallar en ras hypoallergen och försöker på något sätt garantera att en allergiker kommer tåla rasen, detta eftersom alla katter är allergena och hur mycket är på en individnivå. Vi har sålt kattungar till flera allergiker och det har gått bra, men vi kan tyvärr inte garantera att det kommer funka med en av våra katter.

 

Siberian Research tar upp att i en studie på 300 sibiriska katter, från 100 olika parningskombinationer, hade hälften av dessa lägre halter av proteinet Fel D1, och vissa av dessa hade avsevärt lägre halter och skulle kunnat placeras i ett högallergiskt hem troligen. Men(!) vissa av dessa katter visade även ha högre halter av proteinet och orsakade starka allergiska reaktioner.

Observera att det är enbart en myt att sibirisk katt inte producerar fel D1 eller att vår ras skulle ha "en annan typ av proteinet Fel D1".

Vad är då Fel D1?

Det är en förkortning för proteinet Feline domesticus allergen number 1, som är en av flera proteiner katter som finns i bland annat saliv, urin och körtlar som utsöndrar sebum som sedan fastnar i kattens päls. Är du allergisk mot katt har du lge-antikroppar mot proteinet.

Tänk på att du kan reagera extra mycket om du är sjuk eller vid mycket pollen mm. Så milda reaktioner kan vara situationsbundna. Så besöker du exempelvis ett testhem eller plötsligt reagerar på din katt kan det vara något annat som får det att "rinna över".

Kan man testa allerginivåerna?

Ja, tyvärr är detta tester idag inte kostnadseffektiva att göra av rutin. Skulle en potentiell köpare vilja testa någon av våra katter så kan vi vara behjälpliga med provtagning men det är ingenting vi kommer stå för ekonomiskt. Givetvis får man besöka oss när vi har kull om man är seriöst intresserad av att köpa en av kattungarna.

Vi hänvisar de som vill "bara testa" sin allergi att besöka ett testhem hos Sällskapet sibirisk katt, där finns flera kattägare som öppnar upp sina hem för att komma dit och prata och gosa katt en stund. Ta gärna med ett örngott eller liknande för att kunna "ta med lite extra allergener hem", detta har anekdotiskt sagts varit jättebra test att fortsätta med hemma.

Källor:

Myter om rasen - https://www.siberianresearch.com/cat-allergies/myths-about-siberians.html

Kattellergener - https://www.testmottagningen.se/allergener/djur/kattmjall/
Allergi och ägande av rasen - https://sibiriskkatt.se/allergi-testhem/allergisk-aga-katt/
 

bottom of page