top of page
IMG_4681.jpeg

Urinstopp och penisamputation

Jag tänkte jag skulle ta upp något medicinskt men jag vill påpeka att jag INTE är veterinär eller liknande, så detta blir lite anekdotiskt och vad jag själv upplevde när Lightning fick urinstopp, julen 2021.


Vi kan börja med att urinstopp är livsfarligt och något man inte kan vänta med. Har katten stopp är det omedelbart till veterinären som gäller. Detta är pga. att blåsan fylls och kan inte tömmas, då kommer katten bli förgiftad av sin egen urin och i värsta fall kan faktiskt blåsan spricka.


Urinstopp kan bero på flera olika orsaker, bland annat kristaller/stenar (finns bl.a. struvit, kalciumoxalat och urat, varav den första är absolut vanligast hos katt.), slem, spasmer i urinröret eller t.o.m. tumörer.
Det jag ska berätta om är spasmer, eftersom det är det jag själv fick uppleva med min katt.

Lightnings historia

På julaftonsmorgon så ser jag hur Lightning sitter hukandes på golvet, ungefär som om han ska kissa. Jag tittar på honom och väntar på att han ska ta några steg, men inser han fortsätter huka sej. Jag har haft katter med urinvägsinfektion (hädanefter förkortat UVI) och lite grus från stenar men då kan de faktiskt kissa även om det inte är så skönt.

Det är viktigt att komma ihåg denna skillnad – obehag men kan kissa är inte akut men behövs bokas en tid hos veterinären snarast. Stopp, kan alltså inte kissa mer än några droppar eller inte alls – akut omedelbart till veterinär!

Jag pratar med sambon att katten troligen har urinstopp, och från att vi märkte det tills vi var inne hos veterinären tog det lite över en timme varav körsträckan är 40 minuter. De bekräftade ganska snabbt att det var stopp och han blev inlagd.

 

Han blev inneliggande hela julen och fick komma hem 29:de, blev inlagd igen 30:de, hemma igen 1 januari för att läggas in 3 januari igen. Denna gång bestämmer vi att i samråd med veterinär att han ska penisamputeras (perineal urethrostomy). Vi hade över jul och nyår redan slagit i taket på hans försäkring (60.000kr) och nu var det ur egen ficka som gällde. E & J erbjöd sej att starta en insamling medan vi själva skramlade ihop så mycket som vi kunde. De lyckades samla ihop bra mycket mer än jag trodde var möjligt och jag har nog aldrig gråtit så mycket glädjetårar som då.


6 januari fick han komma hem, då hade han kissat flera gånger och såret såg fint ut.

Läkningsperioden efter operationen var jobbig, jag tänker inte säga något annat. Man var jätterädd hela tiden att han skulle få stopp igen, även om det skulle vara hyfsat omöjligt. Han åt flera sorters smärtstillande och även antidepressiva mot nervsmärta och att hålla honom lugnare. Vi sov med honom på en madrass i köket för att hålla honom avskild från alla andra katter och för att ha 100% koll på hans kiss och bajs. Såret tar lång tid att läka rakt igenom och det blir ofta en lång period med tratt. Läser man om det internationellt så är det oftast flera månader som rekommenderas. Jag vill minnas vi körde 3 veckor och sedan fick han ha tratt en kortare period igen eftersom han började slicka på ”hålet”.

Vad gör de då när de amputerar penis? De tar bort penisen och drar urinröret lite mer framåt magen, så det blir som på en honkatt. De skapar en öppning i huden och syr fast urinröret. Det är viktigt att ha i åtanke nu att urinröret är kortare och bredare, så eventuella saker som kan fastna passerar lättare men det gör även katten känsligare för UVI eftersom bakterier lättare vandrar upp i urinröret nu. 

 

Summa summarum, var det värt det?
Absolut! Jag önskar att operationen hade gjorts tidigare så han hade sluppit alla katetrar m.m. Det hade blivit billigare och framför allt ett kortare trauma för katten. Men det är lätt att vara efterklok när jag är helt säker på att veterinärerna beräknade hans chanser till tillfrisknande utan operation som goda innan de fick ge upp. Lightning fick spasmerna pga. stress, så vi har sett över hans miljö och försökt minska eventuella stressmoment i hans vardag och att kattgruppen har en bra dynamik.

Sökord: Urinstopp – Penisamputation – FLUTD – FIC - Urinvägsinfektion - Perineal urethrostomy

Särskilt omnämnande

Extra stort tack till Södra Djursjukhuset - Evidensia och dess personal som räddade Lightnings liv och stöttade oss hela vägen. <3 

Facebookgruppen The FLUTD and PU Surgery Group, där kunskapen och erfarenheten fanns som jag inte hittade på svenska sidor.

bottom of page