top of page
Varför är stamtavla viktigt?

För det första så är det det enda beviset för att katten är renrasig. Ibland hör jag argumenetet att uppfödare kan ju också ljuga och para med "grannkatten" istället. Litar man inte på sin uppfödare, att denna är ärlig, så tycker jag att man ska se sej om efter en annan uppfödare helt enkelt.

 

Jag brukar jämföra en stamtavla med stämpeln i ett guldsmycke eller Rolex, och inte skulle du köpa en dyrgrip utan något äkthetsintyg?

Flesta uppfödare följer även avelsrekommendationerna för Sällskapet Sibirisk Katt (SÄSK), vilket innebär att vi testar för HCM och PKD innan parning och sen även fortsätter testa katten för HCM efter den lämnat kull.

En stamtavla ska utfärdas från ett förbund, vanligast i Sverige är att man är medlem i en kattklubb som är ansluten till Sveriges Kattklubbars Riksförbund (Sverak) som är medlemmar i förbundet Fédération Internationale Féline (Fifé).

 

Andra förbund kan också utfärda äkta stamtavlor, exempel på andra förbund är Tica, WCF, NFCO m.fl.

Varför har "blocketkatten" ingen stamtavla?

Det vanligaste är helt enkelt för att katten inte är rasren.
För att få registrera sin första kull behöver man enbart vara medlem i en kattklubb (~350kr/år) och sen betala registreringsavgiften (350kr/kattunge). Inget av detta är någon stor summa om man ska sälja en katt för flera tusen och ännu mindre om man ska tänka vad det faktiskt kostar att föda upp en kull kattungar.
En annan anledning är att kullen helt enkelt inte får registreras. Någon av katterna kan ha avelsförbud pga. genetisk sjukdom eller defekt, eller så används katten helt enkelt för ofta i avel.

OBSERVERA att djurskyddslagen säger att en katthona får ha max 3 kullar inom 24 månader. Sveraks direktiv är dessutom att man inte får ha mer än 2 kullar under 12 månader på en hona. Skillnaden innebär lagbrott (djurskyddslagen) mot regelbrott (Sveraks stadgar).

Vi måste alla alltid följa svensk djurskyddslag främst, efter detta kommer regler och stadgar från Fifé/Sverak som vi medlemmar måste följa. Ett exempel är att djurskyddslagen säger att kattungar ska vara minst 12 veckor gamla vid flytt, men Sverak säger 14 veckor om inte veterinär intygat att kattungen är redo att flytta mellan 12 till 14 veckor.

Vad är Foundation?

Foundationkatter är katter som registrerats in i Ryssland, de har okänd härstamning eftersom många är "gårdskatter" i sibirien. Vi har något otroligt spännande med att fortfarande ha öppna stamböcker men detta innebär också risker och extra stort ansvar som uppfödare. Katter med foundationkatter bör testas för "allt" eftersom det kan finnas genetiska sjukdomar som kommer in genom katter i området som kan ha andra raser i sej.

Vi gillar foundationkatter men det gör också att vi måste avla långsammare och testa extra noga för att vara säker vi inte får in något oönskat i vår ras. Vi ser gärna att close foundation enbart paras med katter som är vältestade bakåt.

bottom of page